Gå rett til innhold

– Mål radon nå

Målesesongen for radon starter i midten av oktober og varer frem til midten av april. DSA anbefaler alle å måle radon. I år er det spesielt viktig at boligutleiere måler, siden det skal gjennomføres en tilsynskampanje med dem neste år. 

Sist oppdatert: 15. oktober 2024 08:48

​​​​​– Radon er den viktigste årsaken til lungekreft etter aktiv røyking. Det kan være høye radonnivåer i boliger nesten hvor som helst i Norge, derfor anbefaler vi alle å måle. Hvis det er høye nivåer av radon, kan det settes inn effektive tiltak, sier seniorrådgiver Elise Fonn i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA). 

Strålevernforskriften stiller krav til radonnivået i barnehager, skoler og utleieboliger. Den som er ansvarlig for bygget eller den daglige driften og alle boligutleiere, skal sørge for at det gjennomføres en radonmåling og at det settes inn tiltak ved høye nivåer. 

I 2025 vil det bli gjennomført en nasjonal tilsynskampanje med boligutleiere i flere norske kommuner. Utleiere skal kunne dokumentere at de har målt radon. Dersom du ennå ikke har målt i utleieboligen din, har du muligheten nå. Radon skal måles i en periode på minst to måneder i løpet av målesesongen. Leiligheter som ligger fra og med tredje etasje over bakkenivå, trenger vanligvis ikke å måles. 

I DSAs befolkningsundersøkelse Strålevernbarometeret fra 2023, oppga 23 prosent av befolkningen at de har målt radon i egen bolig. Blant boligutleiere var andelen 35 prosent. I samme undersøkelse kom det frem at bare 33 % av dem som leier bolig og 50% av dem som leier ut bolig kjenner til kravet om at utleiere må måle radon. 

Hvis du ønsker å måle radon, kan du selv kontakte et firma som selger radonmålinger.

Her kan du lese mer om måling av radon.

Radon - hva er det og hvorfor bør du måle? Hør vår podcast om radon her.