Nettverket koordineres av DSA i samarbeid med Mattilsynet.
LORAKON ble etablert allerede i 1962 for å få bedre oversikt lokalt over konsekvensene av radioaktivt nedfall fra de atmosfæriske prøvesprengningene. Nettverket ble revitalisert etter Tsjornobyl-ulykken i 1986, og deretter i 2015.
Formålet med LORAKON-nettverket fra 2015 er todelt. Det ene er å drive lokal overvåkning av matvarer og fôr, for å kontrollere inntaket av radioaktivitet hos befolkningen, det andre er å sikre god matsikkerhet av norske varer. Dette er også viktig for eksport av norske matvarer.
I en krisesituasjon er det DSA og Mattilsynet som mobiliserer nettverket ut fra behov. Dette for å kunne gi gode og sannferdige råd om hva som er trygt å spise, slik at befolkningens helse ivaretas. Om det skjer en atomhendelse i nærheten av Norge, men som ikke påvirker norske områder, vil det være viktig å dokumentere dette med målinger, for å unngå uro knyttet til matsikkerhet.
Nettverket består av 11 operative laboratorier som kan analysere radioaktivitet i næringsmidler og fôr. De er tilknyttet 7 organisasjoner: DSA (Svanhovd, Tromsø, Østerås), Veterinærinstituttet (Ås, Harstad, Sandnes), ValdresLab, Miljølaboratoriet i Trondheim kommune, NINA i Trondheim, Havforskningsinstituttet i Bergen og NMBU i Ås.